Veganistisch dieet leidt tot opmerkelijke cardiovasculaire verbeteringen bij identieke tweelingen

december 2023 Voeding Cardiovasculair Willem van Altena

Uit een recente studie uit Stanford (Verenigde Staten) blijkt dat identieke tweelingen die een veganistisch dieet volgden, aanzienlijke verbeteringen lieten zien in verschillende cardiovasculaire maatregelen in vergelijking met hun tweeling die was toegewezen aan een gezond omnivoor dieet. De studie is onlangs gepubliceerd in JAMA Network Open.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers onder leiding van professor Christopher Gardner, PhD, hoofd van de afdeling voedingsonderzoek aan de Stanford University in de Verenigde Staten. Om de beperkingen van eerdere epidemiologische onderzoeken naar veganistische diëten te omzeilen, kozen Gardner en collega’s voor een gerandomiseerde studie met 22 paren identieke tweelingen, met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar, waarbij één tweeling van elk paar willekeurig werd toegewezen aan een gezond veganistisch dieet en de andere aan een gezond omnivoor dieet gedurende 8 weken. Beide groepen kregen peulvruchten, groenten, fruit, noten, volle granen en zaden te eten. Deelnemers werden gewogen en ondergingen bloedonderzoek bij baseline, na 4 weken en na 8 weken.

Minder tevreden

De tweelingen die werden toegewezen aan een veganistisch dieet, vertoonden significant lagere gemiddelde waarden (SD) na 8 weken op het gebied van LDL-cholesterolconcentratie (SD = 13,9 mg/dL; 95% CI, 25,3 tot 2,4), nuchtere insulinespiegel (SD = 2,9 IU/mL; 95% CI, 5,3 tot 0,4) en lichaamsgewicht (SD = 1,9 kg; 95% CI, 3,3 tot 0,6) in vergelijking met hun tegenhangers op een omnivoor dieet. Opmerkelijk is dat al na 4 weken een significante daling van het gemiddelde LDL-C-niveau werd waargenomen bij veganisten in vergelijking met omnivoren. Wel waren de tweelingen die op het veganistische dieet gezet werden iets minder tevreden met hun menu.

Hoewel de veganistische diëten leidden tot lagere tevredenheid, eiwitinname en cholesterolinname, werd een hogere inname van groenteporties en voedingsijzer waargenomen. Gardner benadrukte dat de studie een generaliseerbaar dieet gebruikte dat eenvoudig toepasbaar is voor iedereen, en 21 van de 22 veganisten volgden het dieet.

Beperkingen

De onderzoekers erkenden enkele beperkingen, zoals de algemene gezondheid van het cohort, waardoor de resultaten mogelijk niet generaliseerbaar zijn naar andere populaties, en daarnaast was er de relatief korte duur van de studie. Desondanks benadrukte Gardner dat een veganistisch dieet bijkomende voordelen kan opleveren, zoals een verbetering van het darm microbioom en het vertragen van telomeerverlies, wat veroudering in het lichaam vertraagt.

Deze studie wijst op de gunstige invloed van een veganistisch dieet op cardiovasculaire gezondheid bij identieke tweelingen. Gardner benadrukt echter dat het belangrijker, en haalbaarder, is om meer plantaardige voedingsmiddelen in het dieet op te nemen dan om strikt veganistisch te gaan, en moedigt het genieten van diverse veganistische multiculturele gerechten aan als een positieve eerste stap.

Referentie

Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM, et al. Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023 Nov 1;6(11):e2344457. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.44457. PMID: 38032644; PMCID: PMC10690456.