Opinie

‘Fatshaming’ in de zorg

NTvL - jaargang 2, nummer 2, april 2024

W. Cornet

Veel mensen met overgewicht hebben het moeilijk in onze maatschappij als gevolg van het gewichtsstigma; oftewel de alom heersende opvatting dat mensen met overgewicht minder intelligent, luier, minder gedisciplineerd en minder goed verzorgd zijn dan mensen zonder overgewicht.1 De ervaren discriminatie die deze hardnekkige vooroordelen met zich meebrengen vergroten de kans op ‘emotie-eten’ als mechanisme om met de bijbehorende stress te kunnen omgaan. Zo kan het gebeuren dat iemand die wordt gestigmatiseerd in een neerwaartse spiraal terechtkomt en steeds meer gewicht aankomt.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(2):77–9)

Lees verder

Als we alle onderzoeken over planetaire en humane gezondheid serieus nemen, zou iedere kennis- en zorginstelling hoofdzakelijk plantaardig zijn

NTvL - jaargang 2, nummer 1, maart 2024

drs. P. Deckers

INLEIDING

De coronapandemie liet zien dat ons huidige zorgstelsel niet houdbaar is. Er zijn al jaren schreeuwende personeelstekorten en toenemende regelzucht verergert de toegankelijkheid nog meer. Ook bij een griepgolf zitten veel ziekenhuizen weer tegen opnamestops aan. Noodzakelijke acute en oncologische zorg hielden we nog net overeind en alle planbare zorg ging op de lange baan. De pandemie heeft een structureel probleem van ons huidige zorgstelsel blootgelegd.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(1):26–9)

Lees verder

GEZONDE SUPERMARKTEN?

NTvL - 2023, nummer 4, december 2023

prof. dr. H. Pijl , dr. ir. B. van Ommen

SCHADELIJKE VOEDING

Hoe is het mogelijk dat we de grootste ‘killer’ van deze tijd ongestraft laten? Ziekte veroorzaakt door verkeerde voeding maakt een veelvoud van de slachtoffers van moord (0,8% van het aantal doden) of het verkeer (0,4%). De helft van de Nederlanders heeft overgewicht, 14% is ernstig te zwaar (obesitas). 1 Ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2.2 1,7 miljoen heeft een hart- of vaatziekte, van wie jaarlijks 50.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door een beroerte.3,4 2,8 miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk.5 Dertig tot 50% van de gevallen van kanker kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl.6 Al deze ziekten zijn gerelateerd aan onze voeding.

Wat is er dan mis met die voeding? Industrieel geproduceerd voedsel bevat ingrediënten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Er zit nagenoeg altijd (te veel) suiker, zetmeel, zout, verzadigd vet, emulgatoren of smaakstof in. Die stoffen veroorzaken ontstekingen in ons lichaam, die de oorzaak zijn van een groot aantal ziekten. Natuurlijk, onbewerkt voedsel, dat (nagenoeg) direct door de aarde wordt voortgebracht, bevat geen of heel weinig van deze stoffen. We zouden groente, fruit, noten, olijfolie, melkproducten, vlees en vis (laatste drie met mate) moeten eten, en niet meer dan dat.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1(4):198–9)

Lees verder

LEEFSTIJLINTERVENTIES IN 30 SECONDEN

NTvL - 2023, nummer 2, september 2023

drs. C.K. Bos

Wat is er bekend over de effectiviteit van leefstijladviezen? Van medicatie is vrij goed bekend met welke dosering het beste effect kan worden bereikt. De werkzaamheid van leefstijlinterventies kennen we minder goed. Want wat is effectiever: één keer per maand een gesprek van 40 minuten of elke week 10 minuten? En kan een interventie van 30 seconden ook al effectief zijn? In dit artikel beschrijf ik hoe ik leefstijlinterventies in mijn huisartsenpraktijk aanpak.

Wanneer ik in de huisartsenpraktijk een patiënt heb geholpen tijdens een regulier consult, vraag ik aan het eind van het consult of de patiënt iets zou willen doen om gezond te blijven. Het antwoord is eigenlijk altijd “ja”. Vervolgens vraag ik de patiënt welke investering hij zou willen doen. Vaak zeggen ze dan dat ze meer willen bewegen, meer willen ontspannen of willen stoppen met roken. Hun drijfveer is bijvoorbeeld dat ze zich fitter willen voelen, mee willen doen met vrienden of hun (klein)kinderen zien opgroeien.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;2:96–8)

Lees verder

HET BELANG VAN KENNIS OVER LEEFSTIJLGENEESKUNDE BIJ TOEKOMSTIGE ARTSEN

NTvL - 2023, nummer 1, mei 2023

drs. E.M. Wessels

Stoppen met roken, afvallen en genoeg ontspannen. Dat zijn voorbeelden van leefstijladviezen die kort worden benoemd tijdens een college als het gaat over de behandeling van een leefstijlgerelateerde aandoening. Maar hoe leg je aan een patiënt uit wat het belang is van deze adviezen, hoe kun je deze doelen samen met de patiënt bereiken en hoe zorg je voor gedragsverandering?

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:40–2)

Lees verder