Opinie

LEEFSTIJLINTERVENTIES IN 30 SECONDEN

NTvL - 2023, nummer 2, september 2023

drs. C.K. Bos

Wat is er bekend over de effectiviteit van leefstijladviezen? Van medicatie is vrij goed bekend met welke dosering het beste effect kan worden bereikt. De werkzaamheid van leefstijlinterventies kennen we minder goed. Want wat is effectiever: één keer per maand een gesprek van 40 minuten of elke week 10 minuten? En kan een interventie van 30 seconden ook al effectief zijn? In dit artikel beschrijf ik hoe ik leefstijlinterventies in mijn huisartsenpraktijk aanpak.

Wanneer ik in de huisartsenpraktijk een patiënt heb geholpen tijdens een regulier consult, vraag ik aan het eind van het consult of de patiënt iets zou willen doen om gezond te blijven. Het antwoord is eigenlijk altijd “ja”. Vervolgens vraag ik de patiënt welke investering hij zou willen doen. Vaak zeggen ze dan dat ze meer willen bewegen, meer willen ontspannen of willen stoppen met roken. Hun drijfveer is bijvoorbeeld dat ze zich fitter willen voelen, mee willen doen met vrienden of hun (klein)kinderen zien opgroeien.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;2:96–8)

Lees verder

HET BELANG VAN KENNIS OVER LEEFSTIJLGENEESKUNDE BIJ TOEKOMSTIGE ARTSEN

NTvL - 2023, nummer 1, mei 2023

drs. E.M. Wessels

Stoppen met roken, afvallen en genoeg ontspannen. Dat zijn voorbeelden van leefstijladviezen die kort worden benoemd tijdens een college als het gaat over de behandeling van een leefstijlgerelateerde aandoening. Maar hoe leg je aan een patiënt uit wat het belang is van deze adviezen, hoe kun je deze doelen samen met de patiënt bereiken en hoe zorg je voor gedragsverandering?

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:40–2)

Lees verder