Opinie

De Nijmeegse 4daagse: Is zoveel wandelen gezond?

NTvL - jaargang 3, nummer 3, juni 2025

dr. J.Q. de Korte

SAMENVATTING

De Nijmeegse 4Daagse is een flinke fysieke uitdaging, met gezondheidsrisico’s die variëren van onschuldige blaren en overbelastingsblessures tot serieuze hitte- en hartproblemen. Toch wegen de gezondheidsvoordelen ruimschoots op tegen de potentiële risico’s. Met een stapsgewijze trainingsopbouw en tijdige herkenning van klachten blijft de kans op ernstige incidenten klein. Bovendien voldoen deelnemers dankzij hun vele wandeltrainingen vaak ruimschoots aan de beweegrichtlijnen ‒ een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Zo is de 4Daagse niet alleen een sportief doel, maar ook een mooie manier om invulling te geven aan een gezonde leefstijl.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2025;3(3):131–3)

Lees verder

Leefstijlgeneeskunde: een noodzakelijke pijler in de zorg

NTvL - jaargang 3, nummer 2, april 2025

M. van Bemmelen MSc, J. Dengerink

INLEIDING

De zorg staat onder grote druk. De last van chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas neemt onverminderd toe, en de kosten voor de gezondheidszorg blijven stijgen. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker dat een groot deel van deze aandoeningen te voorkomen is met een gezondere leefstijl.1 Toch blijft leefstijlgeneeskunde onderbelicht in zowel de medische opleiding als de praktijk. Dit moet veranderen: leefstijlgeneeskunde moet een fundamentele pijler worden in de zorg.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2025;3(2):95–6)

Lees verder

Gewicht of fitheid als doelstelling van leefstijlinterventies?

NTvL - 2024, nummer 6, december 2024

dr. T. Takken

INLEIDING

Het voorkomen van overgewicht en obesitas is afgelopen decennia enorm toegenomen. Overgewicht en obesitas zijn een aanzienlijk gezondheidsrisico voor deze personen, vooral op het gebied van de cardiovasculaire gezondheid. Leefstijlinterventie is in de richtlijn de eerste stap voor de behandeling van overgewicht of obesitas. Binnen deze context worden gewicht en fitheid vaak genoemd als belangrijke doelstellingen. Maar welke van deze twee moet de primaire focus zijn?

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(6):270–2)

Lees verder

Leefstijlgeneeskunde in de gynaecologie: tijd voor meer actie?

NTvL - 2024, nummer 5, oktober 2024

dr. B.S. van der Meij , B. Brummel MSc, C.J.W. van Heumen MSc, dr. A. Smits , dr. J.M.A. Pijnenborg

SAMENVATTING

De gynaecoloog speelt een belangrijke rol in het leven van vrouwen in alle levensfasen en kan positief bijdragen aan de leefstijl en de gezondheid van deze vrouwen, evenals die van hun toekomstige kinderen. Hoewel gynaecologische zorgprofessionals het belang van het bevorderen van gezonde leefstijlgedragingen erkennen, missen zij vaak de kennis, vaardigheden en tijd om dit adequaat te ondersteunen. Er is behoefte aan extra scholing, betere hulpmiddelen, duidelijke verwijsmogelijkheden voor leefstijlondersteuning en een reorganisatie van het zorgsysteem. Met de gynaecoloog in een actieve rol als leefstijlambassadeur kan deze, in samenspraak met de patiënte, een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonder leven voor vrouwen en hun toekomstige kinderen.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(5):210–5)

Lees verder

Preventiezorg verdient meer aandacht bij paren met een kinderwens

NTvL - 2024, nummer 5, oktober 2024

dr. E.L.A.F. van Houten

CASUS

Meneer en mevrouw Janssen (32 en 33 jaar) melden zich bij de huisarts in verband met een kinderwens. Zij zijn inmiddels meer dan een jaar bezig om zwanger te worden. In het verleden hebben zij helaas één keer een miskraam doorgemaakt. De huisarts verwijst hen naar de polikliniek Fertiliteit. Daar blijkt mevrouw Janssen een BMI van 34 te hebben en een verhoogde bloeddruk. Meneer Janssen heeft een BMI van 38 en rookt een pakje sigaretten per dag. Daarnaast houdt hij ervan om tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur de stoelverwarming te gebruiken. Bij aanvullend onderzoek blijkt er bij meneer Janssen sprake te zijn van een verminderde zaadkwaliteit en bij mevrouw Janssen een cyclusstoornis. Het paar wordt verwezen naar een diëtist, meneer naar een stoppen-met-roken-coach. Beiden starten met meer bewegen. Na zes maanden is meneer Janssen 4 en mevrouw Janssen 3 BMI-punten afgevallen en meneer is gestopt met roken. Er is sprake van een cyclusherstel en een normale zaadkwaliteit. Een fertiliteitsbehandeling hoeft niet te worden gestart aangezien het paar spontaan zwanger wordt.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(5):216–8)

Lees verder

Een integrale benadering van chronische pijn: van biomedisch denken naar positieve gezondheid en emotionele leefstijl

NTvL - jaargang 2, nummer 3, juni 2024

drs. L.N.J. Tjon Soei Len

Michelle, een vrouw van 26 jaar, hield na een val op haar achtste levensjaar 15 jaar hevige pijn aan haar liezen. Wat volgde was een schrijnende medische zoektocht met vele diagnoses: fibromyalgie, endometriose, prikkelbare-darmsyndroom en zenuwbeknellingen. Vele consulten van verschillende medisch specialisten verder werden verschillende medicatie en injecties gegeven. Er volgde revalidatie en intensieve trajecten bij de psycholoog met behandelingen zoals ‘Acceptance and Commitment Therapy’ en Cognitieve Gedragstherapie (ACT of CGT).

Na bijna 30 hulpverleners was de terugkerende boodschap duidelijk: ze moest met de pijn leren leven. Dit terwijl zij met regelmaat niet meer kon lopen. Ze was wanhopig.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(3):127–30)

Lees verder

‘Fatshaming’ in de zorg

NTvL - jaargang 2, nummer 2, april 2024

W. Cornet

Veel mensen met overgewicht hebben het moeilijk in onze maatschappij als gevolg van het gewichtsstigma; oftewel de alom heersende opvatting dat mensen met overgewicht minder intelligent, luier, minder gedisciplineerd en minder goed verzorgd zijn dan mensen zonder overgewicht.1 De ervaren discriminatie die deze hardnekkige vooroordelen met zich meebrengen vergroten de kans op ‘emotie-eten’ als mechanisme om met de bijbehorende stress te kunnen omgaan. Zo kan het gebeuren dat iemand die wordt gestigmatiseerd in een neerwaartse spiraal terechtkomt en steeds meer gewicht aankomt.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(2):77–9)

Lees verder