Grotere kans op ernstige hartaanval op maandag wijst op mogelijke betrokkenheid circadiaans ritme

juni 2023 Wetenschap Cardiovasculair Willem van Altena
Heart Health

Maandag is voor de meesten onder ons waarschijnlijk toch al niet de favoriete dag van de week. Britse en Ierse onderzoekers denken nu dat maandag misschien ook de meest voorkomende dag is voor dodelijke hartaanvallen. Artsen van de Belfast Health and Social Care Trust en het Royal College of Surgeons in Ierland stelden dit vast door patiëntgegevens in Ierland te analyseren, maar ze weten niet waarom er zich maandag meer ernstige hartaanvallen voordoen.

In het Verenigd Koninkrijk wordt elke vijf minuten iemand in het ziekenhuis opgenomen vanwege een levensbedreigende hartaanval. Nilesh Samani, directeur van de Britse hartstichting: “Dit onderzoek draagt bij aan het bewijs over de timing van bijzonder ernstige hartaanvallen, maar we moeten nu uitzoeken wat de reden is waarom er op sommige dagen van de week een grotere kans op hartaanvallen lijkt te zijn.”

Eerder onderzoek suggereerde dat de prevalentie van hartaanvallen op maandag te maken zou kunnen hebben met het circadiaanse ritme, de slaap/waakcyclus van het lichaam.

STEMI

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens van meer dan 10.500 patiënten in heel Ierland, zowel in de republiek Ierland als in Noord-Ierland, die tussen 2013 en 2018 in een ziekenhuis werden opgenomen met het ernstigste type hartaanval, een ST-segment elevatie myocardinfarct (STEMI). Dit type hartaanval treedt op wanneer een belangrijke kransslagader volledig geblokkeerd is.

Het onderzoek vond een piek in het aantal STEMI-hartaanvallen aan het begin van de werkweek, met de hoogste percentages op maandag. Ze vonden echter ook hoger dan verwachte percentages STEMI’s op zondag.

In het Verenigd Koninkrijk worden elk jaar meer dan 30.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een STEMI, waarvoor een spoedeisende beoordeling en behandeling nodig is om de schade aan het hart tot een minimum te beperken. Meestal gaat het dan om een spoedangioplastiek, een procedure om de geblokkeerde kransslagader weer te openen.

Curiositeit

“We hebben een sterke statistische correlatie gevonden tussen het begin van de werkweek en de incidentie van STEMI,” zegt cardioloog Dr. Jack Laffan, die het onderzoek leidde bij de Belfast Health and Social Care Trust. “Dit is al eerder beschreven, maar blijft een curiositeit. De oorzaak is waarschijnlijk multifactorieel, maar op basis van wat we weten uit eerdere onderzoeken is het redelijk om een circadiaans element te veronderstellen.”

De bevindingen werden zondag gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de British Cardiovascular Society in Manchester. Bevindingen die worden gepresenteerd op medische bijeenkomsten moeten worden beschouwd als voorlopig totdat ze worden gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.

Bron

Persbericht van de British Heart Foundation