ZonMw subsidieert 13 onderzoeksprojecten rond effectiviteit en werkingsmechanismen leefstijlaanpassing in de zorg

februari 2024 Wetenschap Leefstijl Willem van Altena

In totaal 13 onderzoeksprojecten op gebied van leefstijlinterventie kunnen een subsidie van ZonMw tegemoet zien. Van de 13 projecten zijn 11 projecten gericht op de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies in de zorg en 2 projecten gericht op de werkingsmechanismen van leefstijl.

Projecten rond (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies

Projecten rond (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies

SlimmerZwanger+ (SZ+) is een digitaal leefstijlzorgpad voor het ondersteunen van zwangere vrouwen met obesitas bij een gezonde leefstijl, waardoor chronische hart-, vaat- en stofwisselingsziekten kunnen worden voorkómen. Bekijk het project Kosteneffectiviteit van leefstijlzorg op maat voor vrouwen met obesitas tijdens de zwangerschap: het Hygeia project.

GLI na kanker: Ontwikkeling en evaluatie van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor patiënten na behandeling van kanker, begeleid door een leefstijlcoach en een verpleegkundig specialist oncologie/oncologieverpleegkundige. Hierbij is specifiek aandacht voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Bekijk het project GLI na kanker: co-creatie en evaluatie van een gecombineerde leefstijlinterventie voor patiënten die herstellen van kanker.

RISE interventie als geïndiceerde secundaire preventie. Met gepersonaliseerde coaching wordt de balans in 24-uurs activiteiten verbeterd: minder zitten, meer bewegen en beter slapen. Bekijk het project Secondary prevention by striking the balance in physical activity, sedentary and sleep behavior: cost-effectiveness of a blended behavior intervention (RISE) to empower people with stroke towards sustainable movement behavior change.

Gepersonaliseerd leefstijladvies in geheugenpoli’s. Er zijn sterke aanwijzingen dat leefstijlfactoren, zoals lichaamsbeweging, slaap of alcoholconsumptie het risico op dementie beïnvloeden. In dit project worden leefstijlinterventies waarmee iemand het persoonlijke risico op dementie onder begeleiding van een leefstijlcoach kan verkleinen, getest voor gebruik op de geheugenpoli. Bekijk het project Secondary prevention of dementia in memory clinics: implementation and cost-effectiveness of an integrated lifestyle intervention.

Ontwikkeling van een eHealth-programma voor kankerpatiënten, met geïndividualiseerde counseling en ondersteuning op het gebied van bewegen, slaap en stressmanagement. Minstens zo belangrijk is het vervolgens inbedden van dit programma in de bestaande kankerzorg. Bekijk het project CARE-FIT – een geïntegreerde aanpak voor eHealth ondersteuning bij beweging, slaap en stress in de oncologische zorg.

Stimuleren van zelfmanagement bij personen met endometriose, door voedings- en psychologische leefstijlinterventies en door het vergroten van kennis over het effect van een anti-inflammatoire voedingsinterventie op immunologische processen. Bekijk het project Pijn bij Endometriose en Leefstijl (PEARL) – Effectiviteit van een voedingsinterventie en cognitieve gedragstherapie bij endometriose-geassocieerde pijn.

Komen tot één pakket met initiatieven voor mensen met de Ziekte van Parkinson. Hierin zijn bestaande initiatieven gecombineerd, gericht op stress, beweging, voeding, slaap en zelfmanagement. Bekijk het project Een geïntegreerde leefstijlbenadering voor mensen met de ziekte van Parkinson (SENSS).

De nazorg van maagverkleiningen en de langetermijngezondheid verbeteren en de zorgkosten verlagen. Bekijk het project RASFAA: de effectiviteit van eiwitsuppletie en beweging na een maagverkleining om spiermassa te behouden.

Het RESST gedragsprogramma is gericht op slaap en stress en wordt nu getest bij hartpatiënten die deelnemen aan hartrevalidatie en slaap- en/of stressproblemen ervaren. Bekijk het project OPTICARE-RESST – het OPTImaliseren van CArdiale REvalidatie door het verbeteREn van Slaap en STress.

Onderzoek naar eiwitrijk dieet en krachttraining voor 3 maanden op de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven bij ouderen die herstellen van een heupfractuur. Bekijk het project Revalidatie na een heupfractuur: effecten van eiwit en beweging op bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven.

Onderzoek naar gepersonaliseerde leefstijlinterventie bij depressie in de huisartspraktijk. Hierin worden bestaande eHealth toepassingen gericht ingezet, en wordt het beloop van symptomen regelmatig teruggekoppeld aan patiënt en behandelaar. Bekijk het project Measurement-based care in personalized lifestyle interventions for depression symptomatology in general practice.

Projecten rond werkingsmechanismen van leefstijl

Twee projecten gaan onderzoek doen naar de generieke werkingsmechanismen van leefstijl die van invloed zijn op meerdere ziekten.

Nationale databank van gegevens van leefstijlzorgloketten in 15 ziekenhuizen om patiënten te ondersteunen bij het maken van leefstijlaanpassingen. De data verzameld in dit project kunnen inzicht geven over hoe we meer gezondheidswinst kunnen behalen voor een of meerdere ziekten of patiëntengroepen op het gebied van leefstijl.  Bekijk het project National Databank of Lifestyle Front Offices: Collaboration of lifestyle front Offices in dutch Hospitals to bridge lifestyle medicine Related questions on working mechanisms for lifestyle-related diseases and to improve future Treatment (COHORT-project).

Behandeling van cognitieve stoornissen door middel van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie door de meest relevante risicofactoren te kiezen per individu die effect heeft op cellulaire ontstekingsactiviteit. Deze aanpak is ook toepasbaar bij andere verouderings-geassocieerde ziekten zoals neurodegeneratieve aandoeningen en kanker. Bekijk het project Lifestyle Self-Monitoring of Individualized Multiple Risk Factor Management towards Disease Modification of Dementia and other Age-related Diseases (LifestyleSelfieStudy)

Bron

Persbericht ZonMw