Waarom kunnen we vetten en suikers zo moeilijk weerstaan: vaguszenuw speelt een belangrijke rol

februari 2024 Voeding Voedingsleer Willem van Altena

In een recente publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Cell Metabolism delen onderzoekers van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia (V.S.) opmerkelijke inzichten over de dieper liggende mechanismen achter het menselijk verlangen naar vetten en suikers. De studie, onder leiding van neurobioloog Guillaume de Lartigue, PhD, identificeert twee afzonderlijke maar parallelle neurale paden via de vaguszenuw die een cruciale rol spelen in dit eetgedrag. Deze ontdekking werpt niet alleen licht op de complexiteit van ongezonde eetgewoonten, maar opent ook deuren naar mogelijke therapeutische interventies voor overeten en obesitas.

Het onderzoek onthult dat de vaguszenuw, verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie vanuit de darmen naar de hersenen, specifieke trajecten gebruikt voor de verwerking van signalen met betrekking tot vetten en suikers. Opvallend is dat het gelijktijdig activeren van beide routes resulteert in een synergistisch effect. Dit wordt gekarakteriseerd door aanzienlijk verhoogde dopamineafgifte in de beloningscentra van de hersenen, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogde neiging tot overeten.

Semaglutide

De implicaties van deze bevindingen reiken ver. Naast het inzicht in de diepgewortelde mechanismen van eetgedrag, suggereren de resultaten potentiële strategieën voor de behandeling van overgewicht. Medicijnen die de vaguszenuw beïnvloeden, zoals semaglutide en tirzepatide, momenteel ingezet bij obesitasbehandeling, kunnen profiteren van deze nieuwe inzichten.

Gepersonaliseerde interventies

De onderzoekers benadrukken echter de noodzaak van verdere studies, zowel op muizen als op mensen, om de volledige reikwijdte van deze ontdekking te begrijpen. Deze wetenschappelijke doorbraak biedt niet alleen een beter begrip van de complexiteit van het menselijk eetgedrag, maar opent ook de deur naar gepersonaliseerde interventies om bewuster en gezonder eetgedrag te bevorderen. Deze ontwikkelingen zouden volgens de onderzoekers kunnen bijdragen aan het vinden van effectievere benaderingen voor het beheersen van overeten en het aanpakken van de bredere gezondheidsproblemen die gepaard gaan met ongezonde eetgewoonten.

Referentie

Molly McDougle, Alan de Araujo, Guillaume de Lartigue et al., Separate gut-brain circuits for fat and sugar reinforcement combine to promote overeating, Cell Metabolism, 2024, ISSN 1550-4131, https://doi.org/10.1016/j.cmet.2023.12.014.