U-Diet: leefstijl-app van Erasmus MC helpt mensen gewicht te verliezen en op peil te houden

februari 2024 e-Health Diabetologie Willem van Altena

Erasmus MC in Rotterdam heeft een online leefstijl-programma gelanceerd met de naam U-diet. De app is ontwikkeld om mensen met overgewicht en diabetes type 2 te helpen gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. Aan het programma is 6 jaar gewerkt door dr. Kirsten Berk, diëtist aan het Erasmus MC.

Het U-diet programma is, in tegenstelling tot veel andere apps, wetenschappelijk gevalideerd. Het is getest op 200 mensen met overgewicht en diabetes type 2. Zij zijn twee jaar lang door een diëtist begeleid en geholpen met het behalen van hun gezondheidsdoelen. De meeste deelnemers zijn goed afgevallen en na twee jaar nog steeds op gewicht. Zij rapporteren dat ze zich significant beter voelen en hadden een derde minder insuline nodig.

In Nederland zijn overgewicht en obesitas een groot probleem. Zo is de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals diabetes type 2, die de zorg veel geld kosten. Ruim 1 miljoen volwassenen in Nederland hebben diabetes type 2 en naar verwachting hebben nog eens 1 miljoen Nederlanders een voorfase van de ziekte.

Het U-diet programma, dat is ontwikkeld op basis van het onderzoek van Berk, duurt een jaar. Deelnemers stellen persoonlijke doelen en worden via de U-diet app begeleid door erkende diëtisten.

In de eerste 3 maanden krijgen de deelnemers een dieetprogramma aangeboden, waarbij drie wetenschappelijk gevalideerde diëten mogelijk zijn. Er wordt gewerkt aan de omschakeling naar een gezond eetpatroon dat ook op lange termijn vastgehouden kan worden, zodat het verloren gewicht niet terugkeert. De deelnemers worden verder gekoppeld aan 11 andere deelnemers, waarmee ze ervaringen kunnen uitwisselen. Ook kan er met de dietist gechat worden en daarnaast biedt de app voedingsschema’s, recepten, challenges en motiverende berichten.

Mensen die aan hun gewicht willen werken, kunnen zich aanmelden via de website van U-Diet. Het abonnement van een jaar kost 29,95 euro per maand. Er zijn ook kosten voor de diëtist, die maximaal 3 uur in rekening brengt. Zorgverzekeraars vergoeden vaak een deel of alles van deze laatste kosten. Een deel van de opbrengsten zal besteed worden aan verder onderzoek naar de effecten van voeding bij chronische ziekten door de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC.

Meer informatie

Bezoek de website van U-Diet