Radboudumc onderzoekt invloed van hitte op het hart tijdens de Nijmeegse 4Daagse

The Netherlands - Participants in a walking event walk in the first sunlight on a dike in the Netherlands.

Op maandag 17 juli gaat in alle vroegte de Nijmeegse 4Daagse van start. Een kleine 50.000 wandelaars van over de hele wereld neemt dan deel aan het grootste jaarlijkse wandelevenement ter wereld. Radboudumc is voor de 15e keer present met het jaarlijkse 4Daagse-onderzoek. Dit jaar staat dat in de teken van het hart, de vochtbalans en de lichaamstemperatuur. Het onderzoeksteam staat onder leiding van hoogleraar Fysiologie Maria Hopman.

Zwart of wit?

De Nijmeegse zanger Frank Boeijen zong het al: ‘Denk niet wit, denk niet zwart’. Maar dat doen de onderzoekers van Radboudumc nou net wel. Een van de vragen waar de Nijmeegse onderzoekers antwoord op hopen te vinden is de vraag: moet je met warm weer nou zwarte of juist witte kleding dragen. Witte kleding stoot licht en daarmee warmte af, maar heeft het nadeel dat het uv-straling doorlaat waardoor de lichaamstemperatuur mogelijk toch stijgt.

Om uit te vinden of witte kleding beter is dan zwarte krijgen de deelnemers aan dit onderzoek afwisselend witte en zwarte kleding te dragen tijdens de wandeldagen. De onderzoekers kijken vervolgens naar de effecten op het lichaam, waarbij ze onder meer de huid- en lichaamstemperatuur meten. Uit eerder 4Daagse-onderzoek is bekend dat tijdens een wandeldag de lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad stijgt. Uit het onderzoek moet blijken welke rol kleding hierbij speelt.

Vochtbalans

Uitdroging is een groot probleem onder 4Daagselopers. Het is heel gewoon dat na de eerste dag een op de vijf wandelaars uitdrogingsverschijnselen vertoont. Juist die dag ligt uitdroging op de loer omdat het lichaam nog moet wennen aan dergelijke fysieke inspanningen. Daarom is het enorm belangrijk om de vochthuishouding op peil te houden en meer water te drinken dan normaal. Voor de ene wandelaar is een liter extra al voldoende, anderen hebben wel vijf liter extra per dag nodig.

Speciaal risico lopen mensen die plaspillen gebruiken, bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk. Moeten patiënten de dosis verlagen in een hittegolf of tijdens inspanningen in de hitte? Mensen zweten immers ook meer in de hitte en tijdens het wandelen, lopen ze dan niet het risico om uit te drogen als ze ook nog eens diuretica innemen?

Troponine

Een derde onderzoek draait om het eiwit troponine. Na langdurig bewegen is er een toename te zien van een bepaalde signaalstof in het bloed: troponine. Dit eiwit wordt als graadmeter gezien voor een hartinfarct. Een eerder 4Daagse-onderzoek toonde aan dat lopers met een hoog troponinegehalte na inspanning vaker een hart- of vaatziekte kregen of overleden gedurende de looptijd van de studie dan lopers met een laag troponinegehalte na inspanning. Wandelaars met een verhoogd troponinegehalte hebben dus mogelijk een slechtere prognose. Wat de onderzoekers van Radboudumc willen weten is of de verhoogde troponineniveaus wijzen op een hartaandoening of dat het simpelweg een reactie is op de geleverde inspanning. In deze vervolgstudie willen de onderzoekers daarom de troponinewaarde van wandelaars vaststellen, om daaruit af te meten wat normale en abnormale waarden zijn.

Het 4Daagse-onderzoek leverde tot nu toe liefst 56 wetenschappelijke publicaties op. Ieder jaar nemen meer dan 12.000 mensen deel aan vragenlijstonderzoeken. Honderden deelnemers melden zich tijdens de 4Daagse dagelijks bij het onderzoekscentrum, pal naast de start- en finishlocatie.

Bron

Bekijk de artikelen over de 4Daagse op de website van Radboudumc.