Nieuwe Amerikaanse cijfers rond long COVID: bijna 7% van de volwassenen wordt erdoor getroffen

september 2023 Epidemiologie Immunologie Infectieziekten Willem van Altena

Terwijl overal ter wereld, ook in Nederland, onderzoeken naar long COVID in volle gang zijn wordt er gaandeweg steeds meer duidelijk over deze aandoening. Eén op de 14 Amerikaanse volwassenen heeft last van long COVID, zo blijkt uit een nieuw onderzoek door de Amerikaanse federale overheid dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit in Baltimore. Bijna 7% van alle Amerikaanse volwassenen heeft ooit long COVID gehad en meer dan 3% heeft het nog steeds, volgens het National Health Interview Survey van 2022. Ook is vastgesteld dat bepaalde groepen meer kans hebben om long COVID te ontwikkelen: vrouwen, jongvolwassenen, minder welgestelden en mensen die in landelijke gebieden of kleine steden wonen. Kinderen hebben veel minder kans om het syndroom te ontwikkelen, zo bleek uit het onderzoek. Ongeveer 1,3% van alle kinderen in de VS heeft ooit long COVID gehad en ongeveer een half procent heeft het nog steeds.

Bij long COVID is er nadat de infectiefase van de ziekte voorbij is sprake van clusters van verschillende symptomen die invloed hebben op verschillende delen van het lichaam. Deze symptomen kunnen bestaan uit ‘hersenmist’, chronische vermoeidheid, aanhoudende hoest, hartkloppingen, hoofdpijn, slaapproblemen, depressie of angst.

Geen diagnostische test

Onderzoekers tasten nog in het duister over de lange duur van COVID en hoeveel mensen daadwerkelijk last hebben van aanhoudende symptomen. Hoofdonderzoeker dr. Amesh Adalja, een senior onderzoeker bij het Johns Hopkins Center for Health Security: “We zijn echt nog aan het schrapen als het gaat om long COVID. We gebruiken nog steeds zeer botte middelen en definities en hebben geen diagnostische test.”

Hypotheses en vraagtekens

Er wordt gedacht de symptomen van long COVID zo verschillen tussen mensen omdat het wordt veroorzaakt door de verschillende manieren waarop het coronavirus verschillende orgaansystemen –hersenen, longen, hart-  in het lichaam aanvalt. Onderzoekers houden er rekening mee dat long COVID, wat een overkoepelende term is, verschillende aandoeningen vertegenwoordigt. Er zijn enkele hypotheses over de oorzaak die momenteel worden onderzocht, maar er zijn nog veel vraagtekens.

Er begint wel een beeld te ontstaan over welke bevolkingsgroepen een hoger risico lopen en er zijn mogelijk bepaalde bloedmarkers ontdekt die dat duidelijk maken. Maar volgens Adalja blijft long COVID vooralsnog een zeer nevelige aandoening.

Voor het onderzoek peilde het Amerikaanse National Center for Health Statistics meer dan 27.600 volwassenen en 7.400 kinderen in het hele land. Volwassenen en kinderen werd gevraagd of ze drie maanden of langer aanhoudende symptomen hadden die ze voor hun COVID-infectie niet hadden.

Bij volwassenen bleek uit het onderzoek dat:

  • Vrouwen een grotere kans hadden dan mannen om ooit long COVID te hebben gehad (9% versus 5%) of om het momenteel te hebben (4% versus 2%);
  • Volwassenen in de leeftijd van 35 tot 50 jaar de meeste kans hadden om ooit long COVID te hebben (9%) of om het op dit moment te hebben (5%), vergeleken met de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar (7% en 3%), 50 tot 65 jaar (8% en 4%), en 65 jaar en ouder (4% en 2%);
  • Latijns-Amerikaanse en blanke Amerikanen meer kans hadden om long COVID te ontwikkelen dan Aziatische of zwarte Amerikanen;
  • Rijkere gezinnen minder kans hadden op een lid met long COVID dan gezinnen uit de middenklasse en arme gezinnen.

Uit het onderzoek bleek ook dat volwassenen die in grote steden wonen minder vaak long COVID hadden dan volwassenen op het platteland of in kleine steden; ongeveer 6% vergeleken met bijna 8%.

Kinderen

Uit het onderzoek onder kinderen bleek dat tieners van 12 tot 18 jaar vaker long COVID rapporteerden dan jongere kinderen, 2% vergeleken met ongeveer 1%. Net als bij vrouwen hadden meisjes meer kans op long COVID dan jongens.

Vaccinatie beschermt

Het is intussen wel aangetoond dat vaccinatie beschermt tegen lange COVID, aldus Adalja. “Er bestaan gegevens die aantonen dat long COVID veel vaker voorkomt bij mensen die niet gevaccineerd waren toen ze COVID kregen. Dit is een reden waarom iedereen gevaccineerd had moeten worden, zelfs als ze niet in een risicogroep voor ernstige COVID zaten.”

Referentie

Dzifa Adjaye-Gbewonyo, Ph.D., M.P.H., Anjel Vahratian, Ph.D., M.P.H., Cria G. Perrine, Ph.D., and Jeanne Bertolli, Ph.D., M.P.H. Long COVID in Adults: United States, 2022. NCHS Data Brief No. 480, September 2023.