Na semaglutide nu ook tweede obesitasmedicijn tirzepatide goedgekeurd in Verenigde Staten

november 2023 Farma Obesitas Willem van Altena
Medical syringe with medicine poked by a silver fork on blue background. Illustration of the concept of food medicine and relationship between food and medicine such as allergies, diabetes, obesity

Er lijkt concurrentie voor de Deense farmaceut Novo Nordisk aan te komen op de markt voor medicijnen voor chronisch gewichtsmanagement. Semaglutide (door de Denen op de markt gebracht onder de namen Wegovy en Ozempic) is in de Verenigde Staten niet meer het enige officieel goedgekeurde middel tegen obesitas. De medicijnautoriteit FDA heeft aangekondigd dat het nu ook de duale GIP- en GLP-1 agonist tirzepatide van Eli Lilly, die verkocht wordt onder de naam Zepbound, heeft goedgekeurd voor chronisch gewichtsmanagement. Het wekelijks injecteerbare medicijn is bedoeld voor volwassen patiënten met obesitas of overgewicht en minstens één gewichtsgerelateerde aandoening. Net als semaglutide was ook tirzepatide al goedgekeurd in de VS als behandeling voor diabetes type 2, maar dan onder de merknaam Mounjaro.

SURMOUNT-studies

De beslissing van de FDA was gebaseerd op de resultaten van de fase III SURMOUNT-1 en SURMOUNT-2 onderzoeken. Uit SURMOUNT-1, met ongeveer 2500 deelnemers, bleek dat patiënten die tirzepatide namen bij de hoogste dosis van 15 mg gemiddeld 48 pond verloren, terwijl degenen die de laagste dosis van 5 mg kregen gemiddeld 34 pond verloren. In vergelijking verloren deelnemers die een placebo kregen 7 pond.

De goedkeuring van tirzepatide maakt Eli Lilly tot een geduchte concurrent van Novo Nordisk in de opkomende markt voor gewichtsverliesbehandelingen. Een enquête onder 150 Amerikaanse artsen in juli wees uit dat zijn bijna allemaal een toename zagen in het aantal patiënten dat medicinale behandeling zocht voor obesitas.

In Europa is tirzepatide (Mounjaro) sinds september 2022 net als in de VS goedgekeurd als behandeling van diabetes type 2 bij patiënten voor wie metformine niet geschikt is. In het Verenigd Koninkrijk is inmiddels, net als in de VS, tirzepatide (maar dan als Zepbound) goedgekeurd als middel tegen obesitas. Een beoordelingsprocedure bij het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is nog gaande.

Bron

Persbericht Eli Lilly