Man die veel gesuikerde drankjes drinkt loopt grotere kans op vroegtijdig haarverlies

juli 2023 Voeding Preventie Willem van Altena

Haarverlies hoort voor de meeste mannen gewoon bij het leven en het ouder worden. Toch blijken er leefstijlgewoonten te zijn die kaalheid lijken te bespoedigen. Zoals het veelvuldig consumeren van suikerrijke drankjes. Dat blijkt uit een recente studie uit China, die is gepubliceerd in vakperiodiek MDPI.

Onderzoekers uit China analyseerden de relatie tussen suikerhoudende dranken en haaruitval bij jonge mannen. Mannelijk patroon haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen en treedt soms al op vanaf de late tienerjaren of de vroege volwassenheid. In de meeste gevallen treedt haaruitval bij mannen pas op latere leeftijd op. Symptomen zijn onder andere het merkbaar dunner worden van het haar, een terugwijkende haarlijn of het ontstaan van kale plekken, meestal op de kruin.

Toenemende incidentie

Haarverlies bij mannen is heel gewoon in de Verenigde Staten; De American Hair Loss Association zegt dat mannelijk patroon haaruitval verantwoordelijk is voor meer dan 95% van de haaruitval bij mannen. Op 35-jarige leeftijd heeft bijna twee derde van de Amerikaanse mannen een vorm van haaruitval. Ongeveer 25% van de mannen onder de 21 jaar lijdt aan haaruitval. En het gaat om een toenemende incidentie: de prevalentie van haaruitval bij Amerikaanse mannen is gestegen van 21,3% in 2010 naar 27,5% in 2021.

Niet alleen suiker

Chinese onderzoekers bestudeerden gegevens uit de Verenigde Staten die een hoge inname van met suiker gezoete dranken lieten zien. Uit cijfers van de Centers for Disease Control (CDC) blijkt dat 63% van de jonge Amerikanen en 49% van de volwassenen dagelijks suikerhoudende dranken drinkt. Met suiker gezoete dranken omvatten gewone frisdrank, dranken met fruitsmaak, energiedrankjes, gezoet water, en koffie- en theedranken met toegevoegde suikers. In de meeste gevallen bevatten dranken met suiker verschillende soorten suikers, waaronder bruine suiker, maïszoetstof, maïssiroop, dextrose, fructose, glucose, high-fructose maïssiroop, honing, lactose, moutsiroop, maltose, melasse, ruwe suiker en sucrose.

Overmatige consumptie van suikerhoudende dranken wordt in verband gebracht met gewichtstoename, obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen, nieraandoeningen, non-alcoholische leververvetting, tandbederf, jicht en artritis, aldus het CDC.

Ongezond dieet

Het onderzoek evalueerde 1020 deelnemers uit 31 verschillende provincies in China in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. Er waren 592 personen met haaruitval volgens mannelijk patroon. Zij hadden een grotere kans om ouder te zijn, te roken, alcohol te drinken, een lager opleidingsniveau te hebben en minder lichamelijk actief te zijn. Mannen met een ongezond dieet dat rijk was aan gefrituurd voedsel, suikerhoudende desserts en juist minder groenten en fruit bevatte hadden een grotere kans op haaruitval volgens mannelijk patroon. Deelnemers die hun haar behielden consumeerden diëten met meer granen, wortels, fruit, vis en andere vormen van seafood.

Uit de gegevens blijkt verder dat deelnemers met mannelijke haaruitval aanzienlijke hoeveelheden met suiker gezoete dranken consumeerden in vergelijking met de overige deelnemers. De wekelijkse consumptie van met suiker gezoete dranken was 4,2 liter bij personen met mannelijke haaruitval tegenover 2,5 liter bij deelnemers met een gezonde haardos.

Associatie

De onderzoekers menen een associatie gevonden te hebben tussen consumptie van veel suikerhoudende dranken en de kans op haaruitval bij mannen. Ze zijn van mening dat vooral jongeren die veel suikerhoudende dranken drinken op hun hoede moeten zijn vanwege het mogelijke effect op hun uiterlijk.

Referentie

Shi X, Tuan H, Na X, Yang H, Yang Y, Zhang Y, Xi M, Tan Y, Yang C, Zhang J, Zhao A. The Association between Sugar-Sweetened Beverages and Male Pattern Hair Loss in Young Men. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):214. doi: 10.3390/nu15010214. PMID: 36615870; PMCID: PMC9824121.