LUMC en techbedrijf Ancora Health gaan leefstijlgeneeskunde bij patiënt thuis brengen

juni 2023 e-Health Innovatie Willem van Altena
Leiden, South Holland, the Netherlands - April 15, 2011 : People leaving the main building of the Leiden University Medical Center, one of the eight medical centres in the Netherlands ; the LUMC currently employs as many as 7000 people.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlandse techbedrijf Ancora Health gaan samenwerken. Samen willen ze de toegang tot en inzet van virtuele zorg uitbreiden, met vooral focus op leefstijlinterventies en preventieve gezondheidszorg.

Ancora heeft een digitaal platform ontwikkeld dat is gerecht op preventieve gezondheidszorg en leefstijlinterventies. Het maakt daarbij gebruik van data-analyse, machine learning en gedragswetenschap. Dat sluit aan bij de virtuele zorgoplossing waar het LUMC al tien jaar aan werkt: The Box. Dat initiatief stelt patiënten in staat hun eigen gezondheidstraject in handen te nemen en is ontworpen voor langdurige ondersteuning en coaching van patiënten. In 2018 werd het officieel geïntroduceerd.

26 Zorgtrajecten

De samenwerkende partijen gaan samen onder meer het potentieel van kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’, AI) machine learning en data-analyse onderzoeken. Dat moet de zorg optimaliseren door vroegtijdige opsporing, gepersonaliseerde behandelingsopties en verbeterde resultaten voor patiënten mogelijk te maken. Concreet kijken de twee partijen naar oplossingen voor behandelingen in 26 zorgtrajecten, van gevorderd hartfalen en perioperatieve zorg tot hoogvolume aandoeningen zoals diabetes en hypertensie.

Daarnaast is het de bedoeling om de technologie van Ancora te combineren met de klinische expertise van het LUMC. Dat moet het patiënten mogelijk maken om gepersonaliseerde zorgplannen, regelmatige gezondheidsmonitoring en tijdige interventies thuis te ontvangen. Door de uitbreiding van telegeneeskunde kunnen patiënten ook op afstand in contact komen met artsen en specialisten van het LUMC, wat onnodig reizen overbodig maakt. De toegang tot gespecialiseerde zorg verbetert voor de patiënt, terwijl ze hun huis niet meer uit hoeven.

Spannende mijlpaal

“Deze samenwerking met Ancora Health markeert een spannende mijlpaal in onze missie om een revolutie teweeg te brengen in de gezondheidszorg”, zegt Douwe Atsma, hoogleraar cardiologie en CMIO bij het LUMC en bestuurslid van National eHealth Living Lab (NeLL). “Door de onderzoekscapaciteiten van het LUMC te combineren met de digitale expertise van Ancora Health, hebben we een unieke kans om gepersonaliseerde, effectieve interventies te leveren. Deze zullen een significante impact hebben op de uitkomsten bij patiënten en de zorglast gaan verlagen.”

Ancora-ceo Sridhar Kumaraswamy: “Samen met professionals in de gezondheidszorg gaan we de kracht van digitale oplossingen en leefstijl therapeutica inzetten om het zorglandschap te transformeren en patiënten te voorzien van de middelen die ze nodig hebben om gezonder te leven.”

Meer informatie

Bezoek de website van Ancora Health