Leefstijlprogramma kan de impact van multiple sclerose op het dagelijks leven verminderen

In Nederland hebben meer dan 36.000 mensen multiple sclerose (MS). Deze neurologische ziekte kan leiden tot veel verschillende fysieke en mentale klachten, die grote gevolgen hebben op het leven van mensen met MS en hun omgeving. MS wordt doorgaans op relatief jonge leeftijd vastgesteld. Er is geen genezende behandeling. Nieuw onderzoek van Amsterdam UMC en Voeding Leeft toont aan dat het volgen van een leefstijlprogramma de impact van MS op het dagelijks leven kan verminderen.  

LIMS-studie

In de LIMS-studie volgden 668 mensen met MS een digitaal leefstijlprogramma (‘Leef! met MS’). Deelnemers werden ruim twee jaar gevolgd en vulden regelmatig vragenlijsten in over hun kwaliteit van leven, ervaren vermoeidheid, werkproductiviteit en functioneren. Van 579 deelnemers was voldoende data beschikbaar. Het onderzoek toonde aan dat deelnemers die het leefstijlprogramma volgden minder impact van MS ervaarden op hun dagelijks functioneren, minder MS-gerelateerde symptomen hadden (zoals angst- en stemmingsklachten, vermoeidheid en cognitieve klachten), een verbeterde algemene gezondheid hadden en positieve veranderingen lieten zien in mentale kwaliteit van leven, stress en slaapkwaliteit. Het effect was het grootst bij deelnemers met een hogere therapietrouw, lager opleidingsniveau en met obesitas. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology.

Het programma werd ontwikkeld en uitgevoerd door stichting Voeding Leeft (ontwikkelaar van leefstijlprogramma’s), onderzocht door het Amsterdam UMC (AUMC) en financieel mogelijk gemaakt door het Nationaal MS Fonds (NMSF). Brigit de Jong, hoofdonderzoeker en neuroloog: “De resultaten zijn positief, maar vervolgonderzoek moet uitwijzen of de verbeterde gezondheid van de deelnemers toegeschreven kan worden aan ‘Leef! met MS’ of aan een algemeen bewuste en gezondere leefstijl. In een nieuwe studie wil ik onderzoeken of het Mediterrane voedingspatroon effect heeft op de biologische processen die zorgen voor ziekteverschijnselen en -beloop van MS.”

Opzet van het leefstijlprogramma

In het leefstijlprogramma kwamen onbewerkte voeding (vergelijkbaar met het Mediterrane voedingspatroon), beweging, ontspanning, slaap en coaching aan bod. Deelnemers volgden digitale sessies in groepsverband met als doel hun leefstijl duurzaam te veranderen. Tijdens de eerste drie maanden werden deelnemers verwacht bij de maandelijkse sessie aanwezig te zijn. Daarna konden ze zelf bepalen of ze behoefte hadden aan extra maandelijkse sessies.

Over stichting Voeding Leeft

Stichting Voeding Leeft is in 2011 opgericht en ontwikkelt leefstijlprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening die hun gezondheid willen verbeteren. De focus van het werk van Voeding Leeft ligt op de gezondheidszorg, met de ambitie om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de systeemverandering van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Een van hun programma’s is ‘Keer Diabetes2 Om’, een gecombineerd leefstijlinterventie (GLI) programma voor mensen met diabetes type 2. Het RIVM erkende dit programma als effectief en de EU koos de aanpak als best practice voor diabetes type 2 in 2020. Vanaf 2024 wordt het programma vergoed vanuit het basispakket. Naast Keer Diabetes2 Om ontwikkelde Voeding Leeft programma’s voor mensen met MS, Reuma, IBD en mensen die darm-, borst- of blaaskanker hebben gehad. Duizenden mensen namen al deel aan hun programma’s.

Referentie

Ilse M. Nauta, Keeva N. M. Loughlin, Arianne S. Gravesteijn, Jade van Wegen, Rosa P. Hofman, Nathalie Wilmsen, Emma Coles, Zoé L. E. van Kempen, Joep Killestein, Bob W. van Oosten, Eva M. M. Strijbis, Bernard M. J. Uitdehaag, Brigit A. de Jong. (2025). A multi domain lifestyle intervention in multiple sclerosis:a longitudinal observational study. Journal of Neurology. DOI: 10.1007/s00415-025-13196-9.