Kunstmatige intelligentie kan cardiologen helpen om hart- en vaatziekten eerder te detecteren

augustus 2023 e-Health Cardiovasculair Willem van Altena
highlighted red heart disease on woman body

Hart- en vaatziekten hebben niet alleen potentieel verwoestende gevolgen voor de patiënt, maar kosten de gezamenlijke EU-landen naar schatting ook meer dan 210 miljard euro per jaar. Voor zorgsystemen, die toch al kampen met personeelstekorten, is het van cruciaal belang om de financiële en personele last van hart- en vaatziekten te verminderen. Een Spaans tech-bedrijf heeft nu een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerd platform ontwikkeld dat mogelijk van nut kan zijn.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn hart- en vaatziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, ze veroorzaken 17,9 miljoen doden per jaar. Om deze epidemie te helpen behandelen, worden dagelijks naar schatting 3 miljoen elektrocardiogrammen (ECG’s) gemaakt. Deze diagnostische tests zijn essentieel, maar het analyseren van de gegevens kost artsen enorm veel tijd. Het Spaanse bedrijf Idoven wil hart- en vaatziekten aanpakken en tegelijkertijd cruciale tijd besparen voor medische professionals die het toch al zo druk hebben.

Willem

Met behulp van de expertise van ingenieurs, cardiologen en datawetenschappers heeft Idoven een eigen deep learning kunstmatige intelligentie (AI)-platform in de cloud gecreëerd, ‘Willem’ genaamd, om de vroegtijdige opsporing en behandeling van hart- en vaatziekten mogelijk te maken. Nadat een ECG is opgenomen op een medisch apparaat – waaronder smartwatches of ECG-apparaten in ziekenhuizen en ambulances – wordt het signaal geanalyseerd met behulp van de AI-algoritmen van Willem. De AI detecteert hartritmestoornissen en levert risicoscores, die direct naar de arts van de patiënt worden gestuurd via e-mail of het Elektronisch Patience Dossier.

Met de technologie belooft Idoven aanzienlijke verbeteringen in de snelheid, consistentie en nauwkeurigheid van ECG-interpretatie. De AI heeft geleerd van meer dan 49.000 patiëntgegevens – een aantal dat alleen maar zal toenemen, wat betekent dat de nauwkeurigheid ook zal toenemen. Het bedrijf ontving onlangs 1,5 miljoen euro van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) om zijn AI-oplossing voor de vroege detectie van hartaanvallen te ontwikkelen.

Meer informatie

Bezoek de website van Idoven