Kinderen kiezen onderzoek naar bewegen bij Parkinson als winnaar Klokhuis Wetenschapsprijs

maart 2023 Beter leven met ziekte Neurologie Dominique Vrouwenvelder

Radboudumc-onderzoekers Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes hebben afgelopen weekend de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs gewonnen met hun onderzoek naar beweegstrategieën van mensen met de ziekte van Parkinson bij freezing. Het project met de titel ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ werd door jonge kinderen als het meest interessant gekozen.

Jaarlijks kunnen alle universiteiten, hogescholen en UMC’s van Nederland hun onderzoeken insturen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Met deze prijs wil Het Klokhuis jong publiek kennis laten maken met het wetenschappelijke onderzoek dat in Nederland wordt gedaan. Dit jaar werden er 81 onderzoeken ingestuurd. Hiervan werd een shortlist van 10 nominaties gemaakt waarop kinderen konden stemmen. De shortlist met pitches van de genomineerde onderzoeken is te bekijken via bovenstaande video.

Kinderen

Aan kinderen tussen de 9 en 12 jaar werd vervolgens gevraagd hun stem uit te brengen op hun favoriete en meest interessante/relevante wetenschappelijke onderzoek. Daar gaven maar liefst 11.045 kinderen gehoor aan.

Het project van de Radboudumc kwam als winnaar uit de bus. Dit betekent dat er een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis zal worden gemaakt over dit onderwerp.

Trucjes

Het project van Tosserams en Nonnekes worden de beweegstrategieën van mensen met Parkinson belicht. Zij kunnen vaak beter bewegen als zij ‘trucjes’ toepassen zoals huppelen, stuiteren met een bal of lopen als een cowboy. De onderzoekers zoeken naar een verklaring voor het effect van deze trucjes en wat er gebeurt in de hersenen van deze mensen.

Tosserams was betrokken bij de oprichting van het platform Lopen met Parkinson en lichtte toen de creatieve beweegstrategieën al eens toe: “Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met Parkinson vaak spontaan creatieve omwegen verzinnen om hun loopproblemen te overwinnen, om zo mobiel en onafhankelijk te blijven. We ontdekten dat mensen zelden op de hoogte zijn van alle verschillende compensatiestrategieën. Als ze dat wel zijn, vinden ze vaak strategieën die beter werken voor hen en hun specifieke omstandigheden.”

Op het platform Lopen met Parkinson worden de creatieve compensatiestrategieën gedeeld.

InScience

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd afgelopen weekend tijdens het wetenschapsfilmfestival InScience uitgereikt. Naast de uitreiking van de prijs werd de Klokhuisaflevering ‘Mijn vader heeft ALS’ vertoond. Dat was het winnende onderzoek van de afgelopen editie.

Tijdens InScience 2024, in maart volgend jaar, gaat de Klokhuis-aflevering over Parkinson in première.

Eerdere winnaars Klokhuis Wetenschapsprijs

Lees meer over dit onderwerp:

allergie Alzheimer astma beroerte bewegen beweging borstkanker cardiologie cardiovasculair cholesterol cognitie corona covid-19 darmkanker dementie depressie diabetes diabetes type 2 dieet e-sigaretten fijnstof hart- en vaatziekten hartinfarct hoge bloeddruk hypertensie intermitterend vasten kanker kinderen leefstijl long covid longkanker luchtvervuiling microbioom middelen neurologie obesitas ouderen overgewicht palliatieve zorg prostaatkanker roken slaap sport stress voeding