Kenniscentrum Veiligheid adviseert: wissel sporter met mogelijk hoofdletsel onmiddellijk

oktober 2022 Beweging Neurologie Willem van Altena

Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat hoofdletsel bij het sporten voor allerlei complicaties kan zorgen. Rugbyers, boksers, American footballspelers en voetballers worden regelmatig aan het hoofd geraakt, en dat kan op langere termijn ernstige gevolgen hebben. Een recent onderzoek laat zien dat rugbyprofessionals 15 keer zo veel kans hebben op het ontwikkelen van ALS. Reden voor kenniscentrum Veiligheid.nl om ervoor te pleiten dat sporters die een mogelijke hoofdblessure oplopen meteen worden gewisseld.

Een hoofdblessure, bijvoorbeeld wanneer twee voetballers dezelfde bal proberen te koppen en dan elkaar raken, kan tot allerlei complicaties leiden. Een hersenschudding wordt niet altijd meteen herkend, maar sporters die regelmatig hersenschuddingen oplopen, zoals bij sporten als rugby en American football, lopen een verhoogd risico op neurologische aandoeningen zoals ALS, maar ook migraine, vermoeidheid, depressie en vormen van dementie.

Drie handelingen zijn bij een potentiële hersenschudding op het sportveld erg belangrijk:

  • Herken de symptomen van een hersenschudding;
  • Informeer de medische of technische staf;
  • Haal de betreffende speler naar de kant en laat hem of haar niet verder spelen.

Dementie

Eerder was al een link bij profvoetballers vastgesteld tussen veelvuldig koppen en een grotere kans op dementie later in het leven. Een studie uit Glasgow over dit onderwerp deed in 2019 veel stof opwaaien. Voetballers die veelvuldig de bal met het hoofd raken lopen vier keer zo veel risico op dementie dan mensen die zelden of nooit koppen. Verdedigers, die vaker harde afstandsschoten wegkoppen lopen het hoogste risico: bijna 5 keer meer dan de gemiddelde bevolking. Keepers koppen daarentegen haast nooit, en bij hen werd geen verhoogd dementierisico gezien.

Naar aanleiding van dit onderzoek, en eerdere, adviseert voetbalbond KNVB om niet structureel te trainen op koppen bij spelers onder de 16 jaar. En vertoont een speler door het koppen of ander hoofdletsel tekenen van een hersenschudding, dan moet hij meteen van het veld gehaald worden, ook in geval van twijfel.

Meer informatie

Bezoek de website van Veiligheid.nl

Lees meer over dementie en voetbal op de website van Alzheimer Nederland

Foto: Alasdair Middleton from Rothesay, Scotland, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons