Fabrikant van semaglutide meldt tot 15 procent gewichtsverlies dankzij hooggedoseerde tabletten

juni 2023 Farma Diabetologie Willem van Altena
Semaglutide pill, conceptual image

Het geneesmiddel semaglutide is al enige tijd in het nieuws omdat het effectief lijkt te zijn bij het behandelen van overgewicht of obesitas. Onlangs maakte Novo Nordisk, de Deense fabrikant van semaglutide, uitkomsten bekend uit de fase-3 OASIS-I studie met hooggedoseerd semaglutide in tabletvorm, waarbij mensen gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. De studieresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet.

Semaglutide activeert de hormonen die de bloedsuikerspiegel reguleren, de maaglediging vertragen en de eetlust verminderen. Semaglutide wordt momenteel alleen nog in injectievorm geleverd, en onder twee merknamen. Wanneer het specifiek om de behandeling van obesitas gaat, dan wordt semaglutide verkocht onder de naam Wegovy, met een hoge dosering van 2,4 mg semaglutide. Maar semaglutide wordt ook ingezet als diabetesmedicijn, in een lage dosering, en dan heet het middel Ozempic. Toen vorig jaar semaglutide in het nieuws kwam als soort wonder-afslankmiddel ontstond er vrij snel een wereldwijde schaarste aan Ozempic, omdat het diabetesmiddel off-label gebruikt werd als afslankmiddel toen Wegovy uitverkocht raakte. Novo Nordisk probeert intussen de productie op te voeren.

Goedkeuring

Verwacht wordt dat Novo Nordisk op basis van de studieresultaten nog dit jaar goedkeuring voor hooggedoseerde semaglutidepillen zal aanvragen bij de Amerikaanse en Europese medicijnautoriteiten. Wanneer Novo Nordisk de semaglutidetabletten op de Europese markt wil brengen is nog niet bekend.

Tussentijdse rapportage van de fase-3 OASIS-I studie onder 667 volwassenen met obesitas en overgewicht testte een dagelijkse orale dosis van 50 mg semaglutide, en toonde aan dat dit resulteerde in een gemiddeld gewichtsverlies van 15,1% na 68 weken, wanneer het werd gebruikt in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging. Bij mensen die een placebo slikten was de gewichtsafname 2,4% met hetzelfde dieet- en bewegingsregime.

Veranderd huidgevoel

Dr. Filip Knop, hoogleraar endocrinologie aan het Gentofte Hospital van de Universiteit van Kopenhagen en hoofdonderzoeker van de OASIS-studie, zegt dat zijn ervaring is dat 20% tot 25% van de patiënten liever een dagelijkse pil heeft in plaats van een wekelijkse injectie met semaglutide. Wel zijn er bijwerkingen. “De meeste patiënten in het obesitasonderzoek rapporteren gastro-intestinale bijwerkingen door orale semaglutide, waaronder meestal lichte tot matige misselijkheid, constipatie, diarree en braken. Ongeveer 13% van de patiënten had last van ‘een veranderd huidgevoel’, wat meestal na enkele weken verdwenen was,” aldus Knop.

Een tweede studie onderzoekt de effectiviteit van hooggedoseerd oraal semaglutide bij de behandeling van diabetes. Het blijkt dat het eenmaal daags innemen van een tablet met 50 mg semaglutide patiënten met type 2-diabetes hielp hun bloedsuikerspiegel te verlagen met 2 procentpunten.

Referentie

Prof Filip K Knop, MD, Vanita R Aroda, MD, Ruben D do Vale, PhD et al. Oral semaglutide 50 mg taken once per day in adults with overweight or obesity (OASIS 1): a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial. Published: June 25, 2023DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)01185-6