Combinatie van roken en diabetes blijkt een hele reeks van ongunstige gevolgen met zich mee te brengen

Smoking issues concept. Word “diabetes“ is being searched on the internet.

Diabetes (zowel type 1 als type 2) en roken zijn een buitengewoon slechte combinatie als het om onze gezondheid gaat. Tot die conclusie kwamen Franse onderzoekers van de Société francophone du diabète (SFD) en de Société française de tabacologie (SFT), die eerder dit jaar resultaten van hun studie presenteerden op het jaarlijkse congres van de  Société francophone du diabète in Montpellier. Wie diabetes heeft moet zo snel mogelijk stoppen met roken, is de conclusie van de auteurs. Roken is de belangrijkste risicofactor voor overlijden bij type 2- en type 1-diabetespatiënten.

De Franse onderzoekers stelden vast dat roken het risico op prediabetes en type 2-diabetes in de algemene bevolking verhoogt, en de overgang van prediabetes naar type 2-diabetes versnelt. Roken resulteert daarnaast in een minder goede aanpak van de diabetes en verergert de klassieke diabetische complicaties zoals oog- en voetklachten. Verder verhoogt roken het cardiovasculaire risico en het risico op macro- en microangiopathische complicaties.

Passief roken

Ook als een diabetespatiënt stopt met roken blijft het overlijdensrisico hoger dan bij niet-rokers. Het duurt minstens 10 jaar voordat het hogere overlijdensrisico verdwenen is. Passief roken is overigens niet veel minder slecht voor mensen met diabetes. Er is een correlatie aangetoond tussen passief roken type 2-diabetes en zwangerschapsdiabetes.

De Franse wetenschappers stellen dat een combinatie van medicatie (nicotinevervangingsmiddelen, bupropion, varenicline) en psycho- en gedragstherapie (korte interventies, coachende gesprekken, telefonische ondersteuning, digitale zelfondersteuning, lichaamsbeweging, therapeutische educatie) de beste kansen op succes biedt.

Speciale training

Daarnaast stellen de onderzoekers van de SFT een speciale training voor die bedoeld is voor gezondheidsprofessionals. Dat moet hen helpen bij het opstellen van programma’s om diabetespatiënten te helpen stoppen met roken, en het geven van advies en coaching op maat. De onderzoekers stellen dat het absoluut noodzakelijk is dat gezondheidswerkers diabetespatiënten meer informatie geven over de gevaren van roken, en dat ze moeten proberen hen ervan te overtuigen te stoppen met roken of –beter nog- er nooit mee te beginnen.

Referentie

Durlach V, Vergès B, Al-Salameh A, et coll. Smoking and diabetes interplay: A comprehensive review and joint statement. Diabetes Metab. Nov 2022;48(6):101370. doi: 10.1016/j.diabet.2022.101370. PMID: 35779852. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35779852/