Chinese studie legt verband tussen plantaardig dieet en lagere kans op gastro-intestinale kankers

oktober 2023 Voeding Oncologie Willem van Altena
Charity and relief work. Man and woman picking up a box of groceries

Vegetarische diëten kunnen volgens de resultaten van een meta-analyse het risico op maag- en colorectale kanker verminderen. Dat is de uitkomst van een Chinees onderzoek dat in september werd gepubliceerd in het European Journal of Gastroenterology & Hepatology.

Onderzoekers van de universiteit van Nanjing deden een systematische review en meta-analyse van zeven oorspronkelijke onderzoeken (zes cohorten en één case-control) waarbij 686.691 mensen betrokken waren. Het gepoolde relatieve risico (RR) voor maag-, colorectale en bovenste maagdarmkankers werd beoordeeld met betrouwbaarheidsintervallen in een multivariate analyse, waarbij rekening werd gehouden met potentiële confounders.

Maagkanker

Vergeleken met niet-vegetarische diëten was er een omgekeerd verband tussen vegetarische diëten en het risico op het ontstaan van gastro-intestinale tumoren (RR, 0,77). In een subgroepanalyse waren vegetarische diëten negatief gecorreleerd met het risico op maagkanker (RR, 0,41) en colorectale kanker (RR, 0,85), maar niet met kanker van het bovenste spijsverteringsstelsel (exclusief maag; RR, 0,93).

Vegetarische diëten waren negatief gecorreleerd met het risico op darmkanker bij mannen (RR, 0,57) maar niet bij vrouwen (RR, 0,89). Vegetarische diëten waren eveneens negatief gecorreleerd met het risico op gastro-intestinale kanker in Noord-Amerikaanse (RR, 0,76) en Aziatische populaties (RR, 0,43) maar niet in Europese populaties (RR, 0,83).

De auteurs concluderen dat het volgen van vegetarische diëten het risico op gastro-intestinale kankers kan verminderen in vergelijking met niet-vegetarische diëten. Deze studie biedt een referentie voor primaire preventiestrategieën voor gastro-intestinale kankers.

Referentie

Bai, Tongtong; Peng, Juanjuan; Zhu, Xinqi; Wu, Chengyu. Vegetarian diets and the risk of gastrointestinal cancers: a meta-analysis of observational studies. European Journal of Gastroenterology & Hepatology 35(11):p 1244-1252, November 2023. | DOI: 10.1097/MEG.0000000000002643