Materialen die in contact komen met voedsel kunnen in dat voedsel terecht komen, en uiteindelijk in het menselijk lichaam. Dat proces wordt migratie genoemd, en er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor dit groeiende probleem, vooral waar het chemische stoffen betreft. Van meer dan 1800 chemische stoffen uit voedselcontactmaterialen (‘food contact chemicals’, FCC’s) is al langere tijd bekend dat ze migreren vanuit materialen die worden gebruikt voor het opslaan, verwerken, verpakken en serveren van voedsel. Veel van deze FCC’s hebben gevaarlijke eigenschappen die zorgen baren, en daarnaast zijn er nog vele die nooit op toxiciteit zijn getest. Het is bekend dat mensen via voedsel worden blootgesteld aan FCC’s, maar de volledige omvang van deze blootstelling is nog onbekend. Nu heeft een internationaal team van onderzoekers een baanbrekend onderzoek uitgevoerd naar de migratie van chemische stoffen vanuit materialen die met voedsel in contact komen naar voedsel en uiteindelijk in het menselijk lichaam. Dit onderzoek, dat werd geleid door researchers in Zurich, Zwitserland, is recent gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De onderzoekers gebruikten verschillende registratiesystemen en identificeerden maar liefst 14.402 stoffen die door de voedselindustrie worden gebruikt en die in voedselproducten kunnen terechtkomen. Van deze stoffen werden er 3601 (25%) aangetroffen in monsters van het menselijk lichaam. Dit wijst op een aanzienlijke blootstelling van de mens aan deze stoffen. Om de toegankelijkheid van hun bevindingen te vergroten, hebben de onderzoekers hun lijst met stoffen openbaar gemaakt, samen met verwijzingen naar beschikbare studies over de mogelijke toxiciteit van deze stoffen.
Hoewel de lijst indrukwekkend is, benadrukken de onderzoekers dat deze niet volledig is. De lijst is namelijk gebaseerd op de huidige wetenschappelijke literatuur, en voor veel stoffen die in voedsel kunnen migreren en in het menselijk lichaam aanwezig zijn, ontbreken er nog gegevens over hun risico’s voor de gezondheid. Dit tekort aan informatie benadrukt volgens de onderzoekers de noodzaak om verder onderzoek te verrichten. Ze roepen dan ook op tot uiterste voorzichtigheid bij het gebruik van veel van deze stoffen, en bevelen aan om het gebruik ervan te minimaliseren totdat er meer gegevens beschikbaar zijn.
De bezorgdheid over de mogelijke toxiciteit van deze stoffen is volgens de onderzoekers gerechtvaardigd, gezien de al bekende risico’s van enkele van deze stoffen die in voedsel migreren. Het onderzoek geeft enkele concrete voorbeelden:
De onderzoekers wijzen er op dat voedsel niet de enige route is waarlangs gevaarlijke stoffen in het menselijk lichaam terecht kunnen komen. Een voorbeeld hiervan is benzofenon, een stof die vaak in cosmetica wordt gebruikt en waarvan sterk wordt vermoed dat het kankerverwekkend is.
Het onderzoek concludeert dat er een dringende noodzaak is voor een actief biologisch monitoringsbeleid voor alle chemische stoffen die in contact komen met voedsel. Gezien het gebrek aan gegevens over veel van deze stoffen, zouden de stoffen die vaak in het menselijk lichaam voorkomen of in grote hoeveelheden aanwezig zijn, de hoogste prioriteit moeten krijgen. De onderzoekers pleiten voor onmiddellijke actie om de blootstelling van de mens aan mogelijk gevaarlijke stoffen via voedsel te beperken.