Articles

Invloed van eigen leefstijl behandelaar op advisering en doorverwijzing voor leefstijlverandering

NTvL - jaargang 2, nummer 2, april 2024

drs. L.E.M. Koomen , dr. J. Deenik , prof. dr. W. Cahn

SAMENVATTING

Leefstijlinterventies zijn belangrijk om de mentale en lichamelijke gezondheid te verbeteren van mensen met een psychiatrische aandoening. Helaas is het verwijzen naar leefstijlinterventies nog niet onderdeel van de behandelroutine in de (geestelijke) gezondheidszorg. De leefstijl van behandelaren heeft hier mogelijk invloed op. Het doel van dit onderzoek was om de persoonlijke leefstijlgewoonten, leefstijlanamnese en verwijsgewoonten van behandelaren te onderzoeken en om te evalueren of deze geassocieerd zijn met elkaar. Dit werd gedaan door middel van een cross-sectioneel online vragenlijstonderzoek en een ordinale regressieanalyse op kenmerken van de behandelaar en leefstijlanamnese en verwijzing. 1.607 behandelaren deden mee aan het onderzoek, van wie 87,6% vindt dat leefstijl onderdeel zou moeten zijn van elke psychiatrische behandeling. Echter, afhankelijk van de leefstijlfactor, doet maar 55,1–84,0% een leefstijlanamnese, 29,7–41,1% verwijst naar leefstijlinterventies en minder dan de helft (44,2%) adviseert rokende patiënten te stoppen met roken. Behandelaren die hun eigen leefstijl belangrijker vinden, fysiek actieve behandelaren, vrouwelijke behandelaren en behandelaren met een verpleegkundige achtergrond doen vaker een leefstijlanamnese en verwijzen vaker. Behandelaren die nooit hebben gerookt of gestopt zijn met roken hebben een hogere oddsratio om patiënten te adviseren te stoppen dan behandelaren die roken (2,64 en 3,40; p<0,001).

Dit onderzoek laat zien dat de persoonlijke leefstijl, gender en professie van de behandelaar geassocieerd zijn met het bespreken van leefstijl en verwijzen naar passende interventies. Dit beïnvloedt de implementatie van leefstijlpsychiatrie, en dus de optimale zorg voor het mentale en lichamelijke welzijn van patiënten met psychiatrische aandoeningen.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(2):59–69)

Lees verder

De korte- en langetermijneffecten van een leefstijlinterventie bij kinderen met psychiatrische problematiek: een ‘randomized controlled trial’

NTvL - jaargang 2, nummer 2, april 2024

drs. E.M.A. van Tetering , dr. J.B. Muskens , dr. J. Deenik , prof. dr. W.G. Staal , dr. H. Klip

SAMENVATTING

Een aanzienlijk aantal Nederlandse kinderen kampt met een ongezonde leefstijl, gekenmerkt door een ongezond voedingspatroon, gebrek aan lichamelijke activiteit, overmatig gebruik van schermen en slaapproblemen. Het is bekend dat deze ongezonde leefstijl op de korte en lange termijn ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Kinderen met psychische aandoeningen, zoals autisme, ADHD, depressie en angst, hebben zelfs nog vaker te maken met een ongezonde leefstijl en slechte fysieke gezondheid. Helaas is er tot op heden geen onderzoek gedaan naar interventies voor deze specifieke groep kinderen. Hierdoor ontbreken richtlijnen of behandelprogramma’s die effectieve ondersteuning bieden voor kinderen met psychische problematiek en een ongezonde leefstijl. Een recent ontwikkelde interventie genaamd Movementss, biedt een multidisciplinaire behandeling die gericht is op het verbeteren van de leefstijlproblematiek bij deze populatie. Dit artikel beschrijft de achtergrond, het onderzoeksontwerp en de methoden van een lopend gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) waarin de kortetermijn-(12 weken) en langetermijneffecten (1 jaar) van de Movementss-interventie worden vergeleken met ‘care as usual’ (CAU).

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(2):80–3)

Lees verder

LEEFSTIJLGENEESKUNDE: HOE, WAT EN WAAROM? EN WAAROM DIT TIJDSCHRIFT?

NTvL - 2023, nummer 1, mei 2023

dr. J.J.W. Molema , prof. dr. M.A.E. de van der Schueren , dr. J. Deenik , drs. C.K. Bos

SAMENVATTING

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zien landen en gezondheidszorgsystemen zich voor de complexe uitdaging gesteld een antwoord te vinden op het al maar groeiend aantal mensen met één of meerdere leefstijlgerelateerde aandoeningen. Leefstijlgeneeskunde wordt steeds vaker genoemd als belangrijk onderdeel van de oplossing die nodig is om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Dit artikel geeft een overzicht van 1) de breedte, meerwaarde en beperkingen van leefstijlgeneeskunde, 2) de vraag waarom leefstijlgeneeskunde nu los staat van de reguliere geneeskunde en 3) hoe dit tijdschrift via kennisdeling wil bijdragen aan de verbinding van leefstijl, gezondheid en gedrag aan ziekte en zorg.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:5–10)

Lees verder

ONDERSTEUNING VOOR AMBULANTE LEEFSTIJLINTERVENTIES (GOAL!) BIJ EEN ERNSTIGE PSYCHIATRISCHE AANDOENING: EEN QUASI-EXPERIMENTEEL STUDIEPROTOCOL

NTvL - 2023, nummer 1, mei 2023

C.R. Noortman-van Meteren MSc, M.M.E. van Schothorst MSc, N.M. den Bleijker MSc, ir. B. Braakhuis-Keuning , dr. J. Deenik

SAMENVATTING

Er is op dit moment geen structurele leefstijlondersteuning in de ambulante zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Gecombineerde Ondersteuning bij Ambulante Leefstijlinterventies (GOAL!) biedt integrale multidisciplinaire ondersteuning gericht op een duurzame gedragsverandering in leefstijl. Deze studie evalueert de effectiviteit en implementatie van het GOAL!-programma.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:43–6)

Lees verder