Articles

Effect van het ‘NHS Diabetes Prevention Programme’ op metabole parameters in de dagelijkse praktijk

NTvL - jaargang 2, nummer 2, april 2024

prof. dr. H. Pijl

Dit is een journalscan van het artikel “Quasi-experimental evaluation of a nationwide diabetes prevention programme” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(2):93–4)

Lees verder

GEZONDE SUPERMARKTEN?

NTvL - 2023, nummer 4, december 2023

prof. dr. H. Pijl , dr. ir. B. van Ommen

SCHADELIJKE VOEDING

Hoe is het mogelijk dat we de grootste ‘killer’ van deze tijd ongestraft laten? Ziekte veroorzaakt door verkeerde voeding maakt een veelvoud van de slachtoffers van moord (0,8% van het aantal doden) of het verkeer (0,4%). De helft van de Nederlanders heeft overgewicht, 14% is ernstig te zwaar (obesitas). 1 Ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2.2 1,7 miljoen heeft een hart- of vaatziekte, van wie jaarlijks 50.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door een beroerte.3,4 2,8 miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk.5 Dertig tot 50% van de gevallen van kanker kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl.6 Al deze ziekten zijn gerelateerd aan onze voeding.

Wat is er dan mis met die voeding? Industrieel geproduceerd voedsel bevat ingrediënten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Er zit nagenoeg altijd (te veel) suiker, zetmeel, zout, verzadigd vet, emulgatoren of smaakstof in. Die stoffen veroorzaken ontstekingen in ons lichaam, die de oorzaak zijn van een groot aantal ziekten. Natuurlijk, onbewerkt voedsel, dat (nagenoeg) direct door de aarde wordt voortgebracht, bevat geen of heel weinig van deze stoffen. We zouden groente, fruit, noten, olijfolie, melkproducten, vlees en vis (laatste drie met mate) moeten eten, en niet meer dan dat.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1(4):198–9)

Lees verder