NTvL - jaargang 3, nummer 3, juni 2025
dr. J. Vrijsen , dr. I. van den Akker-Scheek , dr. B. Berendsen , dr. M.A.M. Berger , A. Engels MSc, dr. J.F.M. Holla , dr. J. de Jong , dr. J.C. Korevaar , dr. F. van Nassau , prof. dr. H.P. van der Ploeg , dr. O. Timmermans , dr. ir. R.J.B. Vanwersch , prof. dr. J. Zwerver , namens het Beweegreiskompas-consortium
Er zijn vele initiatieven om gezond beweeggedrag te stimuleren, zowel vanuit de zorg als vanuit gemeenten en sportverenigingen. Een ‘Beweegreis’ beschrijft de verschillende beweegmogelijkheden – van therapeutisch bewegen in de zorg tot zelfstandig bewegen in de eigen leefomgeving – en de routes die daarin kunnen worden gevolgd. Vaak zijn deze initiatieven echter niet goed met elkaar verbonden, waardoor (ex-)patiënten geen doorlopende beweegreis kunnen maken. Dit belemmert hen om in beweging te blijven en beperkt de impact van bestaande initiatieven. Het Beweegreiskompasproject heeft als doel om succesvolle beweeginitiatieven beter op elkaar aan te laten sluiten. Hiervoor wordt een toolbox – het Beweegreiskompas – ontwikkeld. De toolbox zal strategieën bevatten voor het ontwerpen, implementeren en borgen van duurzame beweegreizen, zowel binnen als buiten het consortium (bijv. stappenplan voor de implementatie en borging van een beweegreis). Deze strategieën worden momenteel geïdentificeerd met behulp van een literatuurstudie, semi-gestructureerde interviews en focusgroepen met relevante belanghebbenden. De toolbox wordt vervolgens geëvalueerd en doorontwikkeld door middel van iteratief actieonderzoek in vier verschillende regio’s. Om de opgedane kennis in de praktijk te laten landen, is er vanaf de start van dit project aandacht voor het opzetten van een effectief, domein-overstijgend lerend netwerk, met een sterke focus op kennisoverdracht, -implementatie en -borging.
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2025;3(3):134–8)
Lees verderNTvL - 2024, nummer 6, december 2024
drs. W. Boonstra , prof. dr. R.W.J.G. Ostelo , dr. J.M. van Dongen , prof. dr. H.P. van der Ploeg , dr. D.H.R. Kempen , prof. dr. G.G.M. Scholten-Peeters
SAMENVATTING
Lage rugpijn (LRP) is een aandoening die wereldwijd leidt tot de meeste beperkingen in dagelijkse activiteiten. Leefstijlfactoren, zoals lichamelijke inactiviteit, stress, slaaptekort, overgewicht en ongezonde voeding, kunnen de prognose van LRP ongunstig beïnvloeden. Toch worden deze factoren tot nu toe slechts beperkt meegenomen in de behandeling van LRP. De Back2Health-studie onderzoekt daarom of het volgen van een leefstijlinterventie geïntegreerd met zorg voor LRP volgens nationale richtlijnen (kosten) effectief is in vergelijking met de reguliere zorg in het verbeteren van fysiek functioneren en/of lichamelijke activiteit bij patiënten met LRP die ook overgewicht of obesitas hebben.
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(6):272–5)
Lees verderOm de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonalisserde advertenties te tonen. Indien u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.