Articles

DE SCHIJF .VAN VIJF ALS BASIS VOOR PATIENTEN MET HART- EN VAATZIEKTEN DOOR ARTHEROSCLEROSE EN/OF DIABETES MELLITUS TYPE 2

NTvL - jaargang 3, nummer 4, september 2025

dr. ir. M.H. Verwijs , dr. ir. E.J. Brink

SAMENVATTING

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is onder andere gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding en de voedingsnormen van de Gezondheidsraad. Daarmee is de Schijf van Vijf een goed onderbouwde basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor de algemene populatie in Nederland. In dit artikel wordt beschreven dat de Schijf van Vijf één van de voedingspatronen is die wordt aangeraden voor patiënten met hart- en vaatziekten door atherosclerose en/of diabetes mellitus type 2. Voor deze patiënten geldt daarnaast een aantal specifieke voedingsadviezen. Zo krijgen patiënten met hart- en vaatziekten specifieke voedingsadviezen over de hoeveelheid vis, het gebruik van producten verrijkt met plantensterolen en het slikken van supplementen met visvetzuren en rodegistrijst. Bij diabetes mellitus type 2 zijn koolhydraatbronnen een extra aandachtspunt en zijn er adviezen over het volgen van een koolhydraatbeperkt dieet. Daarnaast kan een diëtist aanvullende individuele voedingsadviezen geven. Het is als leefstijlprofessional belangrijk om deze adviezen te ondersteunen.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2025;3(4):169–74)

Lees verder

De Schijf van Vijf: het beste van de wetenschap op je bord

NTvL - jaargang 2, nummer 1, maart 2024

dr. ir. I. Groenenberg , dr. ir. E.J. Brink

SAMENVATTING

In de media is dagelijks te lezen over nieuw voedingsonderzoek en volgt de ene voedingstrend na de andere. Betrouwbaar voedingsadvies in de huisartsenpraktijk helpt patiënten gezonder te eten en zo gezondheidsrisico’s te verkleinen. De Schijf van Vijf schetst op basis van wetenschappelijke consensus de kaders voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In dit artikel duiken we in de wetenschap achter de Schijf van Vijf. Wat zijn de adviezen en hoe komen ze tot stand? We laten zien welke materialen en tools kunnen helpen uw patiënten richting een gezonder voedingspatroon te bewegen. Aan de hand van twee voedingstrends nemen we u mee in vragen die een patiënt of cliënt kan hebben over voeding en hoe u die, op basis van de wetenschap, kunt beantwoorden.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(1):7–13)

Lees verder