SAMENVATTING

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is onder andere gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding en de voedingsnormen van de Gezondheidsraad. Daarmee is de Schijf van Vijf een goed onderbouwde basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor de algemene populatie in Nederland. In dit artikel wordt beschreven dat de Schijf van Vijf één van de voedingspatronen is die wordt aangeraden voor patiënten met hart- en vaatziekten door atherosclerose en/of diabetes mellitus type 2. Voor deze patiënten geldt daarnaast een aantal specifieke voedingsadviezen. Zo krijgen patiënten met hart- en vaatziekten specifieke voedingsadviezen over de hoeveelheid vis, het gebruik van producten verrijkt met plantensterolen en het slikken van supplementen met visvetzuren en rodegistrijst. Bij diabetes mellitus type 2 zijn koolhydraatbronnen een extra aandachtspunt en zijn er adviezen over het volgen van een koolhydraatbeperkt dieet. Daarnaast kan een diëtist aanvullende individuele voedingsadviezen geven. Het is als leefstijlprofessional belangrijk om deze adviezen te ondersteunen.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2025;3(4):169–74)